Guasha

Guasha

Guasha therapie is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het is niet zeker of deze techniek daadwerkelijk in China is ontstaan, maar in Chinese geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen.

Deze methode is niet alleen in China te vinden, maar in geheel Zuidoost Azië. In de meeste van de bovenstaande landen wordt als schraapinstrument een koperen munt gebruikt. Maar ook met ander materiaal wordt er geschraapt. Het is een volkstherapie, wat betekent dat iedereen schraapt met datgene wat voorhanden is. In China werd en wordt er gebruik gemaakt van de Chinese porseleinen lepels. De afgeronde vormen van deze lepels maken het tot een goed schraapinstrument. Maar ook hoorn is een materiaal wat gemakkelijk te bewerken is om het tot een schraap instrument te maken. En hoorn was er volop, want op het platteland van China waren vele buffels aanwezig. Ook hout en bamboe en zelfs dekseltjes van potjes werden gebruikt. In vele landen zoals Indonesië werd en wordt deze techniek toegepast als een “huis- tuin- en keukenmiddel. Van generatie op generatie overgeleverd. Er was altijd wel iemand in de familie die bij kwaaltjes en ziekten de munt ter hand nam om te schrapen.Het schrapen met de munt is het bekendste als de schraapmethode niet alleen in Indonesië, maar ook in andere landen.

Al in de vroege Ming-dynastie (1368-1644) beschreef Chang Ching Yueh in zijn boek enkele voorbeelden van deze methode en verklaarde op een simpele manier de werking ervan: “Het binnenste van het lichaam staat met het oppervlak in verbinding. Daarom zullen de ziekmakende factoren zich naar beneden bewegen, als men naar beneden strijkt. Dat de gifstoffen zich naar boven bewegen is ongunstig, het niet natuurlijke. Dat ze naar beneden bewegen is het natuurlijke. Het ongunstige (onnatuurlijke) om te zetten in het natuurlijke proces, dat is wat de ziekte heelt”.Professor Lu Chi Ru uit Taiwan heeft deze methode die van generatie tot generatie is overgeleverd onder de loep genomen en die via medische studie en door middel van praktische toepassingen uitgediept en op een medische wetenschappelijke basis gesteld, waarna het mogelijk werd om in China opleidingen te volgen in de Guasha technieken. Op dit moment is Guasha weer bijzonder populair in China en wordt in vele behandelingscentra en klinieken toegepast. Paul Stollman heeft de volledige guasha opleiding genoten en is gediplomeerd guasha therapeut.

Guasha therapie praktijk Paul Stollman Roermond

In 1976 komt Arya Nielsen, een bekende Amerikaanse acupuncturiste , in contact met Gua Sha. Ze leert van de Chinese doctor James Tin Yao So de drie technieken om de Sha naar de oppervlakte te brengen tw. gua sha (schrapen, krassen), pak sha (slaan, kletsen) en tsien sha (knijpen, drukken). De meest populaire methode is gua sha Arya Nielsen was zo onder de indruk van Gua Sha dat zij les ging geven aan ieder deze techniek wilde leren. In 1995 verscheen van haar hand het eerste boek over Guasha buiten China. Zeker door dit boek, maar ook via haar school brengt Arya Nielsen Guasha onder de aandacht van velen, zowel in Amerika als in Europa. In 1997 begon mevrouw Mei-Mei Yu haar Guasha praktijk in Nederland. Naast haar praktijk, begon ze met het geven van opleidingen en cursussen in de guasha therapie. Samen met haar man richtten ze het MeiHan Instituut voor Chinese Guashatherapie op.

Guasha werking

Door met een schraper over de huid te bewegen, ontstaan een zuiging in het onderhuids bindweefsel. Deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt en verwijderd daarmee de toxische resten (de afvalstoffen), zodat er tegelijkertijd een doorstroming plaats vindt van vers voedings- en zuurstofrijk vocht waardoor een versnelling van revitalisering van de cellen plaatsvindt om eventuele “dode Chi”te voorkomen.

Guasha therapie Praktijk Paul Stollman

Met het naar de oppervlakte komen van afvalstoffen komt er tegelijkertijd ook wat serum en rode bloedlichaampjes uit de uiteinden van de zeer fijne haarvaatjes mee naar boven. Dit veroorzaakt de rode vlekken, de Sha’s, die zichtbaar worden. Doordat het serum en de rode bloedlichaampjes in het bindweefsel komen ontstaat er een reactie van het immuunsysteem van ons lichaam. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel. Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden geactiveerd om de vreemde indringers af te voeren.

De afvalstoffen worden opgenomen en afgevoerd door bloed en lymfe naar de organen die er zijn om deze stoffen te verwerken zoals lever en nieren. Meer water drinken na een guasha-behandeling is dan ook raadzaam om de afvalstoffen daadwerkelijk te kunnen afvoeren via bijvoorbeeld nieren en lever.

(Ook zweten, na intensieve fysieke arbeid of tijdens het nemen van een sauna, is een goede manier om van overtollige afvalstoffen af te komen. Passief zweten, zoals nachtzweten of tijdens de overgang, is een teken dat we teveel afvalstoffen in ons lichaam hebben. De huid reageert dan als een soort noodventiel om deze stoffen te lozen.) Eigenlijk is Guasha een beetje te vergelijken met een vijverfilter. Roert men over de bodem van de vijver, dan komen veel afvalstoffen naar boven. Deze worden vervolgens door de vijverfilter afgevoerd. Het water wordt weer helderder. Na een aantal keren roeren zullen er weinig tot geen afvalstoffen meer over zijn.

Guasha afvalstoffen

Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn afvalstoffen.

Afvalstoffen zoals allergenen (bijvoorbeeld pollen bij hooikoorts), stoffwisselingsproducten en welke we via ons voedsel binnen krijgen, Daarnaast afvalstoffen a.g.v. stress, spanning, milieuvervuiling, elektro-smog, medicatie, roken, alcohol et cetera.

Afvalstoffen worden door ons lichaam opgeslagen op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat zijn het bindweefsel, spieren en gewrichten. Langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, verzuren spieren en kunnen gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, krijgen de cellen ook minder zuurstof. De afvalstoffen die vrijkomen van de verbranding, die alsnog plaats vindt in de cellen, moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen worden afgevoerd. Maar ook deze afvalstoffen kunnen moeilijker de bloedbanen bereiken omdat het bindweefsel al zo vol zit met afvalstoffen. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Energie kan niet goed meer stromen. En het probleem wordt groter en groter.

Guasha therapie Praktijk Paul Stollman

De drie stadia van slechte Chi (energie):

In de Chinese geneeskunde wordt uitgegaan van drie nivo’s:

Het eerste stadium is de toxische (giftige) Chi, waar afvalstoffen en giftige resten zich ophopen in ons lichaam en wanneer ze niet worden bestreden en we laten ze maar rustig hun gang gaan, dan kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.

Het tweede stadium is de gestagneerde Chi (energie). Dit wordt veroorzaakt door condities als gebrek aan beweging, chronische hart-, lever-, nier-, milt- en longproblemen en overgewicht.. Deze trage of stilstaande energie gaat altijd gepaard met pijnen in verschillende delen van het lichaam.

Het derde stadium noemt men dode Chi (energie). Dit is een stagnatie die al een heel lange tijd in het lichaam aanwezig is. Hierdoor is er in de weefsels ook een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dode Chi kan zeer veel schade veroorzaken, het kan, op zijn minst, ernstig degeneratieve aandoeningen bevorderen.

De behandeling

Bij de behandeling wordt een speciale guasha-olie op de huid aangebracht. Deze olie gebruikt men enerzijds als bescherming opdat de huid niet beschadigd wordt, en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze guasha-olie bestaat namelijk uit diverse Chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte) Men kan niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere oliën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen”. De schraper (bao yü ) is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha’s) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha’s kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe meer chronisch de verstoring/klacht. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7.

Guasha therapie Praktijk Paul Stollman

Na een aantal behandelingen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt.

Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken.

Guasha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten /genezen.

De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :

Alle pijnsyndromen

 • Nek- en Schouderklachten
 • Hoofdpijnen en migraine
 • Rugklachten
 • RSI
 • Stress, Burn-out
 • Reumatische klachtenfibromyalgie/dystrofie
 • Astma
 • Verteringsstoornissen
 • Stofwisselingsstoornissen
 • Hoge bloeddruk
 • Chronische Vermoeidheid
 • Hooikoorts en andere allergieën

Guasha meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam,ook het mentale/psychische gedeelte. Guasha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psyschische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.

Aantal behandelingen:
Meestal zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende.. Preventief is 1 behandeling per 4 tot 6 weken voldoende.

In combinatie met homeopathie en bioresonantie, werkt Guasha als katalisator waardoor een nog krachtiger effect van de behandeling kan plaatsvinden.

   

Het is niet toegestaan om delen of gedeelten van deze website te downloaden, verveelvoudigen en/of openbaar te maken op welke wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van www.homeopathieroermond.nl